Odštekan nabor napitkov v Zebra Patisseries

Kavarna

Tokratni blog je malce drugačen. Radi bi vam namreč predstavili celoten nabor napitkov, ki jih ponujamo, in kaj ga dela posebnega. V naši butični kavarni strežemo zgolj brezalkoholne napitke, a tudi pri teh smo se odločili izstopati. Izbrali smo zgolj najbolj kakovostne ponudnike napitkov, v svojo ponudbo pa vključujemo tudi nekonvencionalne, a izredno zdrave napitke, kot so recimo matcha latte in kokosova voda.

 

Matcha Latte

 

Matcha je vedno bolj popularna izbira, za to pa obstaja zelo dober razlog – je namreč telesu izredno koristna. Gremo lepo po vrsti. Matcha je vrsta japonskega zelenega čaja, njena posebnost pa je, da se ne pripravlja kot čaj. Pri običajnem čaju so listi posušeni in potem si pripravimo prevretek – čaj za nekaj minut namočimo v vročo vodo. Matcha pa se pripravlja drugače – celi listi čaja so zmleti in pri pripravi se lepo pomešajo s tekočino. To pomeni, da pri uživanju matche zaužijemo cele liste (prah) in s tem tudi vse koristne lastnosti.

 

Matcha je poživljajoč napitek, vsebuje kar 5x več kofeina kot kava! Skodelica matche bo torej poskrbela, da boste polni energije tja do 6 ur po njenem zaužitju. A brez skrbi, to ne pomeni, da boste imeli povišan krvni tlak ali se boste »tresli« od doze kofeina – matcha nima teh stranskih učinkov. Še ena skrivnost matche je aminokislina L-teanin, ki je naravno prisotna v tem čaju. Ta je zaslužna za nastanek dopamina in serotonina, ki oba prispevata k boljšemu razpoloženju, spominu in koncentraciji. Rabite še kakšen razlog, da si vsak dan privoščite skodelico matche?

 

Matcha je tudi odličen antioksidant, ima antibiotično delovanje, izboljšuje imunski sistem in zaradi visoke prisotnosti klorofila uspešno razstruplja telo. Tradicionalno so matcho pred bojem pili samuraji, da so se oskrbeli z zalogo energije in koncetracije.

 

Priprava matche: Matcha Latte & Matcha s kurkumo

 

Tradicionalno se matcho pripravlja z vodo, a tako je precej grenka, trpka in našemu okusu ni povšeči. Zato se je v zahodnem svetu razvil drugačen način priprave matche, ki ga imenujemo »Matcha Latte« – mlečna matcha torej. V Zebri vam jo pripravimo z enim od rastlinskih napitkov (mandljevo, riževo ali ovseno mleko), ali pa z običajnim mlekom. Če si jo želite dodatno sladkati (ker vnaprej ni nič sladkana), vam predlagamo, da ji dodate žličko medu, saj bo tako razvila čisto svojevrsten okus. Ponujamo pa še en napitek – Matcha Latte s kurkumo. Tudi tokrat gre za enako mešanico in način priprave, le da ji je dodana še kurkuma.

 

Hladne & vroče limonade

 

Pri nas si lahko vročo ali hladno limonado sestavite kar sami! Mi vam povemo, katere sestavine imamo, vi pa se odločite za kombinacijo. Seveda imamo tudi svoje recepture za pripravo, a vam puščamo odprte roke pri izbiri. Limonade pripravljamo iz sveže izstisnjegea soka limone in sadnih pirejev. Pireji so narejeni zgolj iz sadja. Trenutno imamo v ponudbi naslednje pireje: hruška, malina in mango.

 

Ponujamo pa tudi ingverjevo limonado. Ta je pripravljena iz sveže stisnjenega soka limone in prav posebne mešanice, ki predstavlja ročni domači proizvod. Mešanica je narejena iz svežega ingverja, limone in pomaranče.

 

Kakav kot se šika

 

Pozabite na instant kakavove mešanice, v katerih je več sladkorja kot kakava. Mi strežemo zgolj 100% kakav. Tak grenak, ki je poln antioksidantov in preverjeno poskrbi za dvig razpoloženja. Kakav je v resnici super živilo, samo pravega je treba izbrati. Postrežemo ga z rastlinskim napitkom (mandelj, oves, riž) ali s kravjim mlekom in smetano. Izbira je vaša!

 

Speciality kava

 

Ko pri nas naročite »eno kavo z mlekom«, prejmete skodelico speciality kave mikropražarne Stow. Ravno kava je tista, po kateri se ločijo dobre od slabih kavarn, in ker v celoti spremimo k vrhunski izkušnji, vam ponujamo tudi najboljšo kavo. Če vas speciality kava navdušuje, jo lahko pri nas tudi kupite – celo, še nezmleto. Tiste, ki vas zanima več o speciality kavi, vabimo, da si preberete celoten blog, posvečen kavi TUKAJ >>

 

Cold Brew kava

 

Še ena izmed kav mikropražarne Stow je kava, iz katere pripravljamo prav poseben napitek – Cold Brew kavo. Gre za hladen postopek priprave kave, kjer se kavo prelije s hladno vodo in se jo pusti počivati od 12 do 24 ur. Taka kava ohrani vse specifične arome in ima intenziven okus. Odlično se obnese tudi pri pripravi ledene kave. Postrežemo vam jo z ledom, z mlekom ali rastlinskim napitkom.

 

Althaus čaji

 

Čaji v vrečki ne pomenijo nujno slabih čajev. Althaus je ena redkih blagovnih znamk, ki ponuja zares dobre čaje v vrečkah. Ti čaji so narejeni iz pravih zelišč, začimb, rožic in sestavin – brez umetnih dodatkov. Čajeljubci boste tako prišli na svoj račun.

 

Domači ledeni čaj

 

Domače ledene čaje pripravljamo iz čajev, ne iz sirupov. Ledeni čaj ima z namenom takšno ime, saj naj bi bila njegova primarna sestavina ravno čaj. Temu, čemur v trgovinah rečemo »ledeni čaj« je zgolj sladkana voda. Naši ledeni čaji so pripravljeni iz Althaus čajev, dodamo pa jim sadne pireje, agrume, sok limone ali ingver. Sladkorja ne dodajamo, lahko pa si ledeni čaj sladkate po okusu z medom ali sladkorjem.

 

Besso espresso, kavna izkušnja čaja

 

Še ena poslastica za ljubitelje čaja! Pripravljamo tudi rooibos čaj po postopku priprave kave. Rooibos je prav posebna sorta čaja, narejena iz grma, je brez kofeina in teina, ter ima mnoge pozitivne učinke na dobro počutje in zdravje. Rooibosh čaj lajša prebavne težave, izboljšuje spanec in zmanjšuje vnetne procese. Je odličen nadomestek kave, ko si zaželite toplega, bogatega napitka brez kofeina. Besso espresso se pripravlja na kavni ročki – enako kot kava. Postrežemo ga brez vsega ali z dodatkom toplega mleka ali rastlinskega napitka.

Foto: arhiv Besso Espresso

 

Kokosova voda, naravni izotonik

 

Kokosova voda je najboljši naravni izotonik, brez dodanih sladkorjev in umetnih primesi. Ima prav posebno lastnost – celice kokosovo vodo prepoznajo kot sebi lastno tekočino, zato se le-ta takoj absorbira v sistem in poskrbi za rehidracijo. Kokos je v celoti znan kot eno najbolj hranljivih živil, ne glede na to, kateri del oreha izberemo; a kokosova voda je edini del kokosa, ki ni masten. Kokosova voda razstruplja, čisti organizem in nas preskrbi z minerali. Ko vas naslednjič popade žeja, si privoščite stekleničko kokosove vode in kmalu se boste odžejali. V Zebri ponujamo RiRi kokosovo vodo, ki je narejena po najvišjih standardih in tik pred pakiranjem zgolj 1x pasterizirana.

 

Vroča čokolada z različnimi okusi

 

Če želimo dobiti gosto, pudingu podobno strukturo vroče čokolade, jo moramo pripravljati iz instant mešanice. A izbrali smo takšno, ki vsebuje ogromno prave čokolade in zelo malo drugih sestavin. Tako dosežemo pravo čokoladno izkušnjo. Vročo čokolado vam postrežemo v različnih variacijah – naprimer z ingverjem in s smetano, seveda.

 

Smoothie-ji iz stekleničke

 

Ste si zaželeli okusen in hranljiv smoothie? V Zebri vam postrežemo s smoothieji znamke Froosh, ki predstavljajo zgolj sadje (sadne kaše) v steklenički. Izdelovalci so ves čas v stiku s pridelovalci na plantažah širom sveta, in izbirajo zgolj najbolj kakovostne sadeže. Na voljo so okusi: borovnica & malina; mango & pomaranča; ananas, banana in kokos; jagoda, banana in guava.

 

 

Naravni sokovi v stekleničkah

 

Ko boste pri nas naročili jabolčni sok, ne boste dobili umetnega soka, polnega sladkorja in umetnih barvil. Zbrali smo namreč edinega slovenskega ponudnika naravnih sokov v manjših stekleničkah – to je Smodin. Vsi sokovi so »motni«, saj so narejeni iz pravega sadja.

 

Verjamemo, da boste v vsej ponudbi zagotovo našli več kot en napitek, ki vam bo po godu. Pri celotni ponudbi se trudimo izpolnjevati obljubo, ki smo vam jo dali; in standard, ki smo ga ustvarili že s slaščicami. Preizkusite nove okuse, spoznajte drugačne napitke in uživajte v razširanju kulinaričnih obzorij.

FOTOGRAFIJE: Aleksandar Domitrica

Kontaktirajte nas