Monoporcijske slaščice, novost

Francoske slaščice, Izpostavljeno, Kavarna

Zagotovo ste pri nas že opazili monoporcijske slaščice. Mednje štejemo vse slaščice, ki so zaključena celota in namenjene eni osebi; kot so eclairji, francoske pite in monoporcijske tortice. Zakaj so ravno monoporcijske slaščice tako posebne, okusnejše in kako jih vpeljujemo v ponudbo, izveste v današnjem zapisu.

Razlika med kosom torte in monoporcijsko tortico

 

Prva in najbolj očitna razlika je videz. Kos torte je ločen od svoje primarne celote, torte torej, medtem ko je monoporcijska tortica zaključena celota. Čeprav gre recimo za enako izbiro okusa, je monoporcijska tortica zagotovo mamljivejša očem in bolj izstopa.

 

Druga razlika je okus. Verjeli ali ne, če poskusite recimo lešnikovo torto in lešnikovo monoporcijsko tortico, boste opazili očutno razliko v okusu. V čem je trik?

 

Monoporcijske slaščice so oblite s prelivom, ki jih ščiti pred zunanjimi vplivi. Tako ostajajo sveže in sočne tudi po dveh dneh, čeprav jih običajno prodamo že isti dan, kot jih spečemo. Kos torte pa je izpostavljen sušenju, saj ob straneh ni zaščiten pred zrakom, zato tudi hitreje izgublja sočnost.

 

Na razliko v okusu vpliva tudi razpoeditev biskvita, moussea in sadnega polnila, ki se razlikuje pri pripravi tort in monoporcijskih slaščic. Vse skupaj privede to tega, da je končni izdelek pri monoporcijskih slaščicah preprosto boljši in lepši.

 

V monoporcijske slaščice pa je vloženega tudi veliko truda, saj je vsak kos treba posebej narediti in dekorirati. Tudi razporeditev materiala je nekoliko drugačna, kar zahteva še dodaten čas. So kompleksnejše, tako po okusu kot pripravi, od tort na kos, kar tudi vpliva na njihovo ceno.

 

Zakaj smo se odločili za prehod na monoporcijske slaščice?

 

Če ste prebrali prejšen odstavek, so razlogi za to več kot očitni. Okus in videz sta bolj dovršena pri monoporcijskih slaščicah, obenem pa želimo strankam ponuditi nekaj novega, drugačnega, še boljšega. Tudi vitrina, napolnjena z monoporcijskimi slaščicami je videti čisto drugače, kot vitrina polna tort. Monoporcijske slaščice lahko po naročilu pripravimo tudi za več kosov, kot neko družinsko različico, ki ponuja 6 kosov. Tak primer je valentinova torta.

 

Monoporcijske slaščice so tipične za francosko slaščičarstvo, saj njihove slaščice temeljijo na monoporcijski izbiri. Francozi so tudi mojtri estetike, kar pri monoporcijskih slaščicah še bolj pride do izraza. Vitrina, napolnjena z monoporcijskimi slaščicami pa daje bolj prestižen videz, kar nas ljudi naravno pritegne.

 

Katere monoporcijske slaščice ponujamo?

 

Počasi prehajamo na vedno več monoporcijskih slaščic, ki zamenjujejo klasične torte. Seveda spremembo uvajamo počasi in kontrolirano, saj je tudi struktura gostov raznolika in si vsakdo želi nečesa drugega. Trenutno so običajne torte zamenjale monoporcijske tortice pri sledečih okusih: bounty, pomaranča, jagoda in lešnik. Enaka zamenjava čaka še tortico tropikana.

 

Sicer pa med monoporcijske slaščice štejemo tudi eclairje, ki so samostojna veja slaščic; ter pite. Med eclairji ponujamo 8 okusov: mango, kava, lešnik, pistacija, čokolada, jagoda-vanilja, pasijonka-limona in viski. V ponudbi imamo tudi različne pite, odvisno od sezone, običajno pa so vam na voljo snickers pita, limonin tarte in jabolčna pita.

 

Običajno od ponedeljka do srede pri nas najdete več tort na kos; od četrtka do nedelje pa v vitrini prevladujejo monoporcijske slaščice.

 

 

Kako se stranke odzivajo na monoporcijske slaščice?

 

Lahko bi rekli, da presenetljivo dobro, sploh glede na dejstvo, da v Sloveniji še vedno prevladujejo torte na kos. Očitno pa je ljudem všeč, da imajo možnost preizkusiti nekaj drugačnega, unikatnega, okusnega in očem vabljivega. Marsikdo se odloči za nakup monoporcijske slaščice kot darila za obiske ali za pogostitev družine, saj so zelo lepo darilce, pa tudi na mizi izgledajo vrhunsko.

 

Stranke so očitno navdušene nad izbiro monoporcijskih slaščic, saj nam jih zmanjka že isti dan, kot jih postavimo v vitrino. Osebje rado reče, »Tomi, vse eclairje in pite so mi že pobrali. Naredi nove za jutri, drugače bo vitrina prazna« 🙂

 

 

Eclairjev tudi ne naredimo več kot za en dan, saj so zelo specifični in morajo biti sveži. Tako da jih v dnevih, ko so na voljo, delamo vsak dan znova. Monoporcijske torte in pite bi zaradi obliva, ki jih ščiti, ostajale sveže tudi štiri dni, a jih zmanjka v dveh dneh. To nam je vsekakor v interesu, saj nikakor ne želimo ponujati nič manj kot vrhunske, sveže in slastne izdelke.

 

Vizualna podoba je v kulinariki vedno pomembnejša, saj se je standard estetike močno dvignil, na kar zagotovo vpliva tudi doba Instagrama, v kateri živimo. Mlajše generacije rade delijo fotografije lepih jedi, zato pa so monoporcijske slaščice idealne.

 

 

Limited edition monoporcijske slaščice ob posebnih dneh

 

Ob posebnih dneh, kot so valentinovo, dan žena, božič in drugi, pomembni dnevi v letu, ponujamo »limited edition« monoporcijske slaščice. Torej so na voljo zgolj tisti dan ali nekaj dni, saj s svojo vizualno podobo služijo točno določenemu namenu. Za valentinovo sta vas razvajali dve monoporcijski tortici v obliki srčkov.

 

FOTOGRAFIJE: Aleksandar Domitrica

Kontaktirajte nas